Κατατέθηκαν χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αιτήσεις ακυρώσεως κατά του ν. 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, ενώ την ίδια ώρα έξω από το ΣτΕ συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι επαγγελματικών ενώσεων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους «στην άδικη φορολόγηση τους για εισοδήματα που δεν απέκτησαν».

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημήτρης Βερβεσός δήλωσε πως «για μας είναι αγώνας αξιοπρέπειας και επιβίωσης. Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών, αλλά το ερμηνεύει κατά το δοκούν. Ο νόμος πρέπει να αποσυρθεί και να ξεκινήσει διάλογος, εξ αρχής, με τους φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και στα δικαστήρια και στην κοινωνία».

Σημειώνεται πως τις αιτήσεις ακυρώσεως κατέθεσαν όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, το «Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το ΓΕΩΤΕΕ, η «Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών και η Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος.

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΧΗ

Καθολική ήταν χθες η αποχή των δικηγόρων με απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, ενώ με αφορμή την κινητοποίηση ο πρόεδρος του ΔΣΛ Τρύφων Τσάτσαρος με δηλώσεις του στα ΜΜΕ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι δικηγόροι τον περασμένο Νοέμβριο «απείχαμε από τα καθήκοντά μας, διαμαρτυρόμενοι τότε για την προοπτική μιας φορολογικής μεταρρύθμισης που προέβλεπε έναν οριζόντιο τρόπο φορολόγησης με τεκμαρτά εισοδήματα. Τότε είχαμε αναπτύξει μια επιχειρηματολογία τόσο ως προς τον αναχρονιστικό χαρακτήρα αυτής της μεταρρύθμισης όσο και τις αντισυνταγματικές πτυχές επιμέρους διατάξεων. Η επιχειρηματολογία αυτή δυστυχώς δεν εισακούστηκε και οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν δεν ικανοποίησαν το σύνολο των αξιώσεών μας. Τότε είχαμε προαναγγείλει πως με την έκδοση της πρώτης εκτελεστής διοικητικής πράξης θα καταθέταμε αιτήσεις ακύρωσης και ήρθε αυτή η στιγμή που οι Δικηγορικοί Σύλλογοι όλης της χώρας, όπως επίσης και επαγγελματικοί φορείς του συνόλου σχεδόν του επιστημονικού κόσμου της χώρας, συμμετέχοντας σε αυτήν την πρωτοβουλία αποφασίσαμε αποχή από τα καθήκοντά μας».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω