Τo Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΤΙΑΠΘ), αναγνωρίζοντας το ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Γενικής Ιατρικής στην εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής,  ξεκίνησε πριν τρία χρόνια την προσπάθεια αναβάθμισης του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών και ενέταξε το Μάθημα «Εισαγωγή στην Κλινικές Δεξιότητες και στην Πρακτική Άσκηση» και «Βασικές Κλινικές Δεξιότητες» στο Υποχρεωτικό Πρόγραμμα Σπουδών του πρώτου έτους και του δευτέρου έτους αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Βασικές Κλινικές Δεξιότητες», οι δευτεροετείς φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ παρακολουθούν σεμινάρια και εργαστηριακές ασκήσεις με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την τη λήψη του ιστορικού, την κλινική εξέταση ανά σύστημα και εργαστήρια με θέμα τη λήψη του ιστορικού με έμφαση στην παρούσα νόσο την αδρή κλινική εξέταση, τη φλεβοκέντηση, τον καθετηριασμό ουροδόχου κύστης και την περιποίηση και τη συρραφή τραύματος.

Μια ακόμα καινοτομία αυτού του μαθήματος είναι η σύνδεση των φοιτητών από τα πρώτα έτη σπουδών με τις ΤΟΜΥ και  τα Κέντρα Υγείας.  Στόχος της επίσκεψης των φοιτητών στις ΤΟΜΥ και  Κέντρα Υγείας είναι η από νωρίς κατανόηση της θέσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Σύστημα Υγείας, η γνωριμία με το προσωπικό των Κέντρων Υγείας, η κατανόηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Παράλληλα στόχος  είναι να δοθεί στους φοιτητές η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή από νωρίς με ασθενείς και υπό επίβλεψη να «ακούσουν την ιστορία ενός ασθενούς», αλλά και να κάνουν βασικές δεξιότητες που έχουν διδαχτεί στα εργαστήρια (π.χ. υγιεινή των χεριών, λήψη ζωτικών σημείων, αδρή κλινική εξέταση με τη χρήση του στηθοσκοπίου, καθώς και να παρακολουθήσουν απλές ιατρικές πράξεις όπως η πραγματοποίηση ενέσεων, καθετηριασμό ουροδόχου κύστης, φλεβοκέντηση, περιποίηση και συρραφή τραυμάτων).      

Με βάση τα παραπάνω η  Διεπιστημονική Ομάδα της 1ης ΤΟΜΥ Αγίου Γεωργίου Λάρισας, με γνώμονα ότι η εκπαίδευση αποτελεί θεμέλιο λίθο της εξελικτικής επιστημονικής  πορείας,  υποστήριξε θερμά την καινοτόμα πρωτοβουλία του τμήματος ιατρικής του ΑΠΘ και αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τόσο τον Αν. Καθηγητή της  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – Ιατρικής Εκπαίδευσης,  κ.  Εμμανουήλ Σμυρνάκη,  καθώς και τους προπτυχιακούς φοιτητές ,  Κολώκα Μαρίνα και Νικολούλη Κωνσταντίνο για την άριστη πρακτική και την άψογη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης-εκπαίδευσής τους στην 1η ΤΟΜΥ Αγίου Γεωργίου Λάρισας. 

Η 1η Τοπική Ομάδα Υγείας Αγίου Γεωργίου Λάρισας (ΤΟΜΥ), βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της, λειτουργεί πρωί και απόγευμα, αποτελεί και εμβολιαστικό Κέντρο κατά της Covid-19, και εντάσσεται στο «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω