Η «Μικρασιατική Καταστροφή και ο Ξεριζωμός» ήταν  το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 24/05/2022, στο Γυμνάσιο Αμπελώνα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την εκπαιδευτικό του Σχολείου κα Μακρυγιάννη Νικολέτα, στο πλαίσιο του μαθήματος των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Αλησμόνητες Πατρίδες». Η Ιστορική Λαογραφική Ένωση Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2017 με έδρα τον συνοικισμό Αβέρωφ της Λάρισας με σκοπό να διατηρηθεί και να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά και η πολιτισμική ταυτότητα των Ελλήνων της Μ. Ασίας.

Ομιλήτριες ήταν η κα Παπαγγελάκη Κων/να καθώς και η κα Κοτζαμάνογλου Ζαφειρία.Με μια μεστή ιστορική αναδρομή παρουσιάστηκε  η διαδρομή στον χώρο και τον χρόνο των Ελλήνων Μικρασιατών. Διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα «Ματωμένα Χώματα» της Δ. Σωτηρίου, την «Αιολική Γη» του Η. Βενέζη, καθώς και ένα ποίημα της κας Κοτζαμάνογλου Ζαφειρίας.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με τη μουσική τους οι: κ. Καλαμπούκας Χρήστος , λαούτο, κ. Κράιας Παναγιώτης, κιθάρα, κ. Ζιώζιας Αθανάσιος, βιολί, κα Πουλιάνα Στεφανία, ακορντεόν (μουσικός του Σχολείου), κα Ράπτη Κων/να, τραγούδι (εκπαιδευτικός του Σχολείου), και οι μαθητές του Σχολείου Πούλιος Ηλίας, κλαρίνο, Μαρκοπούλου Μιχαέλα και Σιούτας Νικόλαος, τουμπερλέκι. Συμμετείχαν τραγουδώντας όλοι οι μαθητές/τριες της Γ’ Γυμνασίου. Τα μουσικά ακούσματα της Μ. Ασίας συνοδεύτηκαν από τους χορούς των μαθητών/τριών στην αυλή του Σχολείου, όπου στο τέλος γεύτηκαν παραδοσιακά μικρασιάτικα γλυκά.

Ο Σύλλογος Καθηγητών του Γυμνασίου Αμπελώνα και η Διεύθυνση του Σχολείου, ευχαριστούν θερμά το Σύλλογο «Αλησμόνητες Πατρίδες» και τους Μουσικούς για την όμορφη εμπειρία που μας χάρισαν.

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω