Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε, όπως κάθε χρόνο, η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου), ένα ορόσημο για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, από το Δήμο Τεμπών, παρουσία του Δημάρχου Γιώργου Μανώλη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την έπαρση της Ποντιακής σημαίας από τον Δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Μανώλη και στη συνέχεια οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μακρυχωρίου κρατώντας αναμμένες δάδες με συνοδεία των επισήμων καλεσμένων προχώρησαν προς το μνημείο των πεσόντων.

Εκεί, η τελετή ξεκίνησε με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση, από τον αιδεσιμολογιώτατο π. Κωνσταντίνου. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Μανώλη και τον Χρήστο Γκουρομπίνο, εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Πολιτιστικών Οργανώσεων της Π.Ε. Λάρισας.

Ακολούθησε ομιλία του Δημάρχου Τεμπών και στη συνέχεια οι παρόντες τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο.

Ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Μανώλης, στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η 19η Μαΐου αποτελεί μια ημέρα τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ημέρα ορόσημο για όλον τον Ελληνισμό.

Τιμούμε σήμερα τα χιλιάδες θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας. Ταυτόχρονα τιμούμε και τους ξεριζωμένους πρόσφυγες Έλληνες του Πόντου που άφησαν πίσω τους έναν πολιτισμό τριών χιλιετιών και ξεκίνησαν έναν μεγάλο αγώνα για μια καινούργια ζωή.

Αν αναλογιστούμε τους κινδύνους που διέτρεξαν για να συλλέξουν και να μεταφέρουν τα βιβλία, τις φορεσιές, τις θρησκευτικές εικόνες, αντιλαμβανόμαστε πως ενώ εφαρμοζόταν το σχέδιο της φυσικής και πολιτιστικής εξόντωσής τους, οι Έλληνες του Πόντου εφήρμοζαν το σχέδιο σωτηρίας τους από την λήθη. Είχαν συναίσθηση πως οι Μνήμες του παρελθόντος θα στήριζαν το μέλλον τους.

Με τιμή στη μνήμη των Ποντίων που σφαγιάστηκαν, βιάστηκαν, εξοστρακίστηκαν δηλώνουμε και λέμε όχι σε νέους ξεριζωμένους. Λέμε όχι στη σφαγή αθώων ανθρώπων. Διεκδικούμε άμεσα η πολιτεία να συνδράμει ουσιαστικά στον αγώνα για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Θυμόμαστε και τιμούμε πάντα όλους τους Πόντιους και τις Πόντιες που έδωσαν τη ζωή τους για τα ψηλά ιδανικά τους.

Αιώνια η μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας, ζήτω ο απανταχού Ποντιακός Ελληνισμός».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας Χρήστος Γκουρομπίνος, η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαρία Κωστή, η δημοτική σύμβουλος Ζωή Σαραντοπούλου, ο σύμβουλος της Δ.Κ. Πυργετού Μιχάλης Ρούπας, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Μακρυχωρίου Ιωάννης Τσιάτσιος, μαθητές και δημότες.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω