Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου τη Δευτέρα η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας για την «Ανάπλαση Πλατείας Γερμανικών και Δημιουργία Παιδικής Χαράς Προσβάσιμης σε όλους».

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 308.000 ευρώ, για την υλοποίηση του οποίου η δημοτική αρχή Βόλου θα υποβάλει πρόταση, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα περιόδου 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η μελέτη προβλέπει στην πλατεία που περικλείεται από τις οδούς Εγγλεζονήσιου, Δορυλαίου, Καισαρείας & Ευφραιμίδου ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου, του πάρκου, του γηπέδου καλαθοσφαίρισης και περιμετρικά των πεζοδρομίων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύκολη και ασφαλής κίνηση σε όλους ανεξαιρέτως χωρίς διακρίσεις.

Με στόχο τη διατήρηση του χαρακτήρα της πλατείας ως χώρο αστικού πρασίνου με παιδική χαρά και αθλητικές εγκαταστάσεις, προτείνεται η διατήρηση των δένδρων, η διαμόρφωση νέων διαδρόμων κίνησης – καθιστικών και χώρων πρασίνου γύρω από την νέα παιδική χαρά και το γήπεδο καλαθοσφαίρησης.

Προβλέπονται νέα πεζοδρόμια με αντιολισθηρά ομοιογενή δάπεδα με σταθερότητα, αντοχή στην χρήση και τις καιρικές συνθήκες, με κατάλληλη κλίση χωρίς σκαλοπάτια και παγίδες που εγκυμονούν κινδύνους.

Ο σχεδιασμός των δαπέδων έχει στόχο την αποφυγή των σημείων εκτροπής του αναπηρικού αμαξιδίου, αλλά και των άλλων βοηθημάτων ή της πρόσκρουσής τους σε εμπόδια.

Εξασφαλίζεται το προβλεπόμενο πλάτος για την ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, ενώ ο φωτισμός του χώρου θα να είναι άπλετος.

Η επιλογή κατάλληλου του αστικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού της παιδικής χαράς, αποβλέπει στην ασφάλεια, πληροφόρηση, εξυπηρέτηση και υγιεινή όλων των χρηστών του χώρου.

Στη διαμόρφωση του χώρου, εκτός παιδικής χαράς και γηπέδου, προτείνεται η κατασκευή πεζοδρόμιων και χώρων καθιστικών και περιπάτου συνολικής επιφάνειας 1.480m2.

Η απόφαση για τη δημιουργία νέας παιδικής χαράς στον χώρο έγινε μετά τη σύνταξη σχετικής έκθεσης καταλληλότητας από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Η επιφάνεια της προτεινόμενης παιδικής χαράς είναι 900τμ και θα έχει κατάλληλο εξοπλισμό για να μπορούν να παίξουν όλα τα παιδιά. Ο σχεδιασμός της παιδικής χαράς αποσκοπεί στην βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών. Προτείνεται ο διαχωρισμός της σε τρεις ηλικιακές ομάδες χρηστών, νήπια, παιδιά προσχολικής ηλικίας και παιδιά σχολικής ηλικίας.

Στο πλαίσιο διαμόρφωσης του συνολικού κοινοχρήστου χώρου περιλαμβάνεται και ο υφιστάμενος χώρος του γηπέδου καλαθοσφαίρισης. Στόχος είναι να αποκατασταθεί η υπάρχουσα υποδομή και να γίνει ένας σύγχρονος ασφαλής αθλητικός χώρος για τους νέους της περιοχής.

Περιλαμβάνεται η αποξήλωση της παλαιάς ακατάλληλης περίφραξης και τοποθέτηση νέας περιμετρικής περίφραξης. Επίσης θα γίνει αποκατάσταση του σκυροδέματος των κερκίδων.

φωτο αρχείου

Περισσότερα Εδω