Δραματική αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις στα λύματα του Δήμου Χίου για τον COVID – 19. Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση η αύξηση είναι πάνω από 8 φορές.
Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα αυτό δείχνει ότι στον εξυπηρετούμενο πληθυσμό του Βιολογικού Σταθμού οι φορείς/ ασθενείς με κορονοϊό δυνητικά μπορεί να ανέρχονται και σε 3.000 άτομα!

Όταν έφτασαν βράδυ της Τετάρτης, 31/3, τα αποτελέσματα του εργαστηρίου στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΝΧ Βασίλη Μυριαγκό, υπήρξε άμεσα επικοινωνία με τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου που συνέστησε ψυχραιμία, ενώ στο λιτό μήνυμά του για όχι πανικό και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας ενσωματώθηκαν στο ακόλουθο δελτίο τύπου της ΔΕΥΑ νήσου Χίου.

«Πραγματοποιηθήκαν από την ΔΕΥΑΝΧ επαναληπτικές αναλύσεις των λυμάτων για τον COVID – 19.
Το ιικό φορτίο στα λύματα είναι πάρα πολύ υψηλό (100.000/ανά λίτρο), σε σχέση με την προηγούμενη ανάλυση που ήταν (12.000/ανά λίτρο).

Με βάση τα διεθνή μαθηματικά μοντέλα, με τα οποία προσεγγίζεται η συσχέτιση θετικών στον ιό κρουσμάτων και η παρουσία του ιού στα λύματα, λαμβάνοντας υπόψη τον ημερήσιο όγκο των λυμάτων που δέχεται η μονάδα επεξεργασίας, υπολογίζεται αδρά και με μεγάλα ποσοστά αβεβαιότητας ότι υπάρχουν στον εξυπηρετούμενο πληθυσμό περί τους 3.000 φορείς/ασθενείς.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου.
Λαμβάνοντας υπόψιν την μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου του SARS-CoV2 στην τελευταία ανάλυση των λυμάτων ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου εφιστά την προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και είναι το τελευταίο που χρειάζεται τούτες τις ώρες».

Να σημειώσουμε ότι χθες η Χίος είχε ακόμα 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα, κλείνοντας το μήνα Μάρτιο με 259 συνολικά κρούσματα που είναι ο χειρότερος για το νησί από την αρχή της πανδημίας.

Περισσότερα Εδω