Συμμετέχοντας στους πανευρωπαϊκούς εορτασμούς “Erasmus Days 2022”, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας διοργάνωσε διαδικτυακή ημερίδα την Πέμπτη 13/10/2022, κατά την οποία έγινε η διάχυση των εμπειριών που αποκτήθηκαν από τη Δ.Π.Ε. και τις σχολικές μονάδες ευθύνης της, στο πλαίσιο σχεδίων κινητικότητας Erasmus+, κατά το τρέχον και το προηγούμενο σχολικό έτος. Στην ημερίδα συμμετείχαν οκτώ (8) συνολικά Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Δ.Π.Ε. Λάρισας, ενώ την παρακολούθησαν δεκάδες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί των βιωμάτων άλλων συναδέλφων τους, καθώς και να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους υλοποιείται ένα σχέδιο κινητικότητας Erasmus+, προς όφελος της σχολικής μονάδας. Κατά το χαιρετισμό της η Διευθύντρια Π. Ε. Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σας καλωσορίζουμε στη διαδικτυακή ημερίδα της Δ.Π.Ε. Λάρισας στο πλαίσιο των εορτασμών Erasmus Days 2022 που διοργανώνονται πανευρωπαϊκά και σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή σας. Οι Erasmus Days πραγματοποιούνται φέτος για έκτη χρονιά στις 13, 14 και 15 Οκτωβρίου. Στόχοι αυτών των εορτασμών αυτών είναι: α) Η προβολή των ευρωπαϊκών αξιών, των πλεονεκτημάτων μιας κινητικότητας και της συμμετοχής σε ένα εγκεκριμένο σχέδιο. β) Η ανάδειξη των σχεδίων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Erasmus+ και των αποτελεσμάτων των σχεδίων για τους συμμετέχοντες και την κοινωνία. γ) Η διάδοση των επιτευγμάτων και ο διαμοιρασμός των εμπειριών όσων πήραν μέρος σε σχέδιο Erasmus+ με άλλους συμμετέχοντες, με νέους αιτούντες και με το ευρύ κοινό. δ) Η επικοινωνία μεταξύ φορέων για νέες συνεργασίες.

Για τους εκπαιδευτικούς η ημέρα αυτή και γενικότερα η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς βγάζει από την απομόνωση το εκπαιδευτικό έργο και το φέρνει σε επικοινωνία με αυτό που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης. Ερχόμενοι σε συνεργασία και επικοινωνία με σχολικές μονάδες, εκπαιδευτικούς φορείς και γενικότερα με τα εκπαιδευτικά συστήματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, γινόμαστε κοινωνοί σύγχρονων προσεγγίσεων και νέων πρακτικών. Αλλά και εμείς με τη σειρά μας έχουμε τη δυνατότητα να προβάλουμε και να θέσουμε ενώπιον των Ευρωπαίων συναδέλφων μας τον τρόπο που δουλεύουμε, τις καινοτομίες που τολμούμε, αλλά και τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε κατά την άσκηση του πολυσχιδούς λειτουργήματός μας, ώστε να αναζητηθούν λύσεις, στηριζόμενες στις επικρατούσες παιδαγωγικές τάσεις και στις ευρωπαϊκές αξίες.

Σήμερα, στην ημερίδα αυτή θα γνωρίσουμε τα πεπραγμένα των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας που παίρνουν μέρος στο ευρωπαϊκό κάλεσμα συνεργασίας και με πρωτοβουλία και ζήλο των εκπαιδευτικών, μετέχουν σε προγράμματα Erasmus+ και προσπαθούν να αναβαθμίσουν τα παιδαγωγικά τους εργαλεία. Η αλληλογνωριμία μας αυτή και η ανταλλαγή απόψεων, θα συμβάλλει στο μελλοντικό συντονισμό των ενεργειών μας και στον σχεδιασμό κοινών δράσεων, προς όφελος πάντοτε του εκπαιδευτικού μας έργου. Η συμμετοχή άλλωστε και η υλοποίηση ενός προγράμματος Erasmus+ προϋποθέτει εξωστρέφεια και διάθεση αλληλεπίδρασης και καινοτομίας. Προ πάντων όμως απαιτεί πνεύμα συνεργατικότητας, διότι βρίσκεται στον πυρήνα των αξιών που πρεσβεύουν τα προγράμματα αυτά. Για το λόγο αυτό, συγχαίρουμε και επιβραβεύουμε τις σχολικές μονάδες και τους/τις εκπαιδευτικούς που ανταποκρίθηκαν σήμερα στην πρόσκλησή μας και θα μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες όλων, τις οποίες αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε.

Η ΔΠΕ Λάρισας έχει την πρόθεση να ενισχύσει και να συντονίσει τις σχετικές δράσεις των σχολικών μονάδων της περιοχής ευθύνης της. Μετέχει, εξάλλου, ως φορέας σε συμπράξεις και σχέδια κινητικότητας, διότι όραμά μας αποτελεί το άνοιγμά μας στο σύγχρονο κόσμο και η μεταλαμπάδευση καλών πρακτικών που εφαρμόζονται με επιτυχία σε εκπαιδευτικές δομές και σχολικές μονάδες του εξωτερικού, στον τόπο μας και στους εκπαιδευτικούς μας. Παράλληλα την χρονική περίοδο που διανύουμε προσπαθούμε να ενταχθούμε στο θεσμικό πλαίσιο, που θα μας παρέχει τη δυνατότητα να συντονίζουμε κοινοπραξίες που θα δώσουν περισσότερες και συστηματικότερες ευκαιρίες στους εκπαιδευτικούς της ΠΕ Λάρισας που επιθυμούν να συμμετέχουν σε Προγράμματα Erasmus+ και να επιμορφωθούν σε φορείς των ευρωπαϊκών χωρών, πάνω σε θέματα που τους αφορούν. Γιατί ζητούμενο είναι να επικαιροποιήσουμε τις γνώσεις μας, να καλλιεργήσουμε τις ικανότητές και δεξιότητές μας όλοι ώστε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες εκπαιδευτικές προκλήσεις, αναβαθμίζοντας το παιδαγωγικό μας έργο που έχει αποδέκτες τους μαθητές και τις μαθήτριες μας, τους οποίους καλούμαστε να τους καταστήσουμε ενεργούς κριτικούς πολίτες του σύγχρονου κόσμου…»

Η ομάδα διαχείρισης σχεδίου Erasmus+ KA1 της Δ.Π.Ε Λάρισας, η οποία αποτελείται από τη Διευθύντρια Π.Ε. κ. Αικατερίνη Καραγιώργου, την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου, τον διοικητικό υπάλληλο κ. Σπυρίδωνα Δομτζίδη και τις εκπαιδευτικούς κ. Χριστίνα Πώποτα και κ. Αποστολίνα Σαΐτη, παρουσίασε τα στάδια σχεδιασμού της πρότασης στη Βασική Δράση 1, με τίτλο: «Καθοδηγώντας και εμπνέοντας τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τη διαφορά». Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η διάχυση των εμπειριών από τις συμμετέχουσες στη πρώτη κινητικότητα του σχεδίου αυτού, κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου, κ. Ασπασία Αγοραστού, κ. Ειρήνη Ντάνα και κ. Αθηνά Χαύδα, κατά το οποίο παρακολούθησαν επιμορφωτικό σεμινάριο στο Ivalo της Λαπωνίας, με θέμα: “Integrative Practices – Leadership in the Classroom” (Ενσωματώνοντας πρακτικές για την ηγεσία στη τάξη).

Στη συνέχεια, έγιναν οι παρουσιάσεις των εξής σχολικών μονάδων:

  • 44ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Δ/ντρια κ. Μαρία Κουκώλη, Μαρίνα Σιδέρη: «Σχεδιάζοντας το Μέλλον του Σχολείου μας», Erasmus+ KA1.
  • Δημοτικό Σχολείο Γόννων, κ. Γεώργιος Αλεξανδρής: «H θετική επίδραση του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1 στο σχολείο μας».
  • 2o Νηπιαγωγείο Ελασσόνας, κ. Ευαγγελία Παπαδοπούλου, κ. Μαρία Καραθανάση: «I act ecologically, I feel happy», Erasmus+ KA1.
  • Δημοτικό Σχολείο Ανάβρας, Δ/ντής κ. Γεώργιος Νάστος, κ. Αδαμαντία Σταματοπούλου: «Future is in us», Erasmus+ KA2.
  • 32ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Δ/ντρια κ. Ευανθία Μποντικούλη, κ. Αικατερίνη Στεργιούλη: «Ελιά η θυγατέρα του Ήλιου», Erasmus+ KA1.
  • Δημοτικό Σχολείο Μακρυχωρίου, κ. Μαρία Λάλου: «Βιώσιμη ανάπτυξη, περιβάλλον και ευρωπαϊκή ταυτότητα», Erasmus+ KA1.
  • Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου, Δ/ντής κ. Γρηγόριος Λέτσιος, κ. Στέλλα Κολοβού, κ. Αποστολίνα Σαΐτη: «Το σχολείο μας σε ευρωπαϊκή τροχιά μέσω του προγράμματος Εrasmus+ KA1».
  • 16ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, κ. Ευαγγελία Μπότη: «Choice project: Who are we?», Erasmus+ KA2.

Οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν τη Δ.Π.Ε. Λάρισας για την ευκαιρία που έδωσε να μοιραστούν με τους συναδέλφους τους τα όσα αποκόμισαν από τις δράσεις τους αυτές, πολύ περισσότερο που κάθε

παρουσίαση κάλυπτε και μια διαφορετική θεματική των ευρωπαϊκών συνεργασιών, ενώ έγινε κατανοητή η ανάγκη συνέχισης της επικοινωνίας και συνεργασίας της Δ.Π.Ε. και των σχολικών μονάδων στο θέμα αυτό.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω