Ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο παλαίμαχος διεθνής μπασκετμπολίστας μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι πάσχει από το σύνδρομο Άσπεργκερ.

Ο ίδιος γνωστοποίησε κάτι που ελάχιστοι γνώριζαν με στόχο ο κόσμος να πληροφορηθεί για ένα θέμα που ακόμη και σήμερα για πολλούς αποτελεί ταμπού, ελλείψει βαθύτερης γνώσης. Στο πλευρό του, όπως έγραψε είναι ο Νίκος Γκάλης και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Η ανάρτηση του Δημήτρη Παπανικολάου:

«Ο γιατρός που επισκέπτομαι εδώ και χρόνια και κάνουμε συζητήσεις μου λέει έχεις στοιχεία Άσπεργκερ, απλά είσαι ενήλικας και είναι πιο δύσκολη η επίσημη διάγνωση και επίσης σε άτομα ιδιαίτερα υψηλής λειτουργικότητας όπως εσύ αχρείαστη.

Άσε μας βρε γιατρέ του λέω που έχω Άσπεργκερ το οποίο φυσικά περιλαμβάνεται στο φάσμα του αυτισμού. Μας έχετε βάλει μια ταμπέλα σε όλους συνεχίζω και μια ”ασθένεια” στον καθένα. Έχω κάνει αθλητική καριέρα επί 20 έτη σε επαγγελματικό επίπεδο.

Αυτό είναι το πρόβλημα μου λέει, η άγνοια που ξεκινάει από το γεγονός ότι το ανέφερες ως ”ασθένεια” και που είναι και η άγνοια των πολλών και δεν μπορούν να καταλάβουν την διαφορετική προσέγγιση που έχουν τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα.

Kαταρχάς συνεχίζει μάθε ποιοι είχαν ή έχουν Άσπεργκερ και η παρέα θα σου αρέσει. Απλά δεν θα σου αρέσει το μπούλινγκ που πιθανόν να δεχθείς, όπως γίνεται και με παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Αποφάσισα να το μοιραστώ, αλλά και να δράσω. Όχι για τον εαυτό μου, αλλά για όλους.

Έχω πλέον πλήρη γνώση του φάσματος αυτισμού για όλες τις βαθμίδες λειτουργικότητας. Αλλά παρότι περνάω ώρες κάθε ημέρα με τον εαυτό μου (εαυτισμός) στην ουσία μόνος δεν έχω μεγάλες δυνάμεις όπως και κανείς μας.

Για αυτό σας παρουσιάζω τους πρεσβευτές εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανάπτυξης κοινωνικών και αθλητικών δεξιοτήτων παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και που ετοιμάζονται εδώ και μήνες, τα οποία εκτός των άλλων περιέχουν ΣΥΝ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ με ”τυπικά” παιδιά, με την βοήθεια του φίλου και ειδικευμένου στο θέμα Γιάννη Τσουμπρή και θα βγουν στην επιφάνεια όταν θα είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι.

Νίκο και Γιάννη καταρχάς όταν σας είδα δίπλα δίπλα να συζητάτε ανατρίχιασα. Ενώνετε γενιές, ενώνετε ηλικίες, ενώνετε ανθρώπους, εμπνέετε και μας οδηγείτε. Αν η εμμονή που είχα από τον Απρίλιο να ενωθείτε, μη σκεπτόμενος τίποτα άλλο πρωί μεσημέρι βράδυ επί 5 μήνες, περιλαμβάνεται στο φάσμα δέχομαι τη διάγνωση του γιατρού με μεγάλη μου χαρά.

Σας ευχαριστώ που δεχθήκατε να βάλετε το τεράστιο όνομα σας δίπλα από ιερό σκοπό. Άλλωστε όπως εσείς ξέρετε όσο κανείς, όλοι είμαστε ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ και πρέπει να είμαστε και όλοι ΙΣΟΙ!».

Ποιος είναι ο Δημήτρης Παπανικολάου:

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, γεννημένος το 1977, έκανε σπουδαία καριέρα στο μπάσκετ, όχι μόνο με μεγάλες ελληνικές ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός αλλά και με τις φανέλα της Εθνικής ομάδας. Μετά από 20 χρόνια, το 2011, αποφάσισε να αποσυρθεί από το αγωνιστικό κομμάτι και να κρεμάσει τη φανέλα του.

Ο ίδιος ήθελε να δώσει χρόνο στην οικογένειά του, στις γυναίκες της ζωής του, τη σύζυγό του Ελιά και την 15χρονη –σήμερα- κόρη του, Άρια.

Το 2019, η γνωριμία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο ένα αγώνα μπάσκετ βουλευτών με παλαίμαχους παίκτες, οδήγησε τον «Παπ» να έχει τακτική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Έτσι, ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Ο ίδιος είναι πολύ ενεργός στα social media και γι’ αυτό άλλωστε επέλεξε τους λογαριασμούς του σε facebook και Instagram προκειμένου να προχωρήσει στην εξομολόγηση καρδιάς για το σύνδρομο Άσπεργκερ.

 

 

Περισσότερα Εδω