«Με την εδώ παρουσία μας θέλουμε να δηλώσουμε εμφαντικά ότι δεν λησμονούμε τους Ορθόδοξους αδελφούς μας που ζουν στην πολύπαθη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Και με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να ευχηθώ στους Ορθοδόξους αλλά και σε όλο τον λαό της χώρας να ζουν ειρηνικά και να προοδεύουν στην γη των πατέρων τους». Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ του Σεράγεβο ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μητροπολίτη Ντάμπρο-Βοσνίας κ. Χρυσόστομο. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης με τον βουλευτή της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. Πανίκο Λεωνίδου και τον σύμβουλο της ΔΣΟ, δρ Κώστα Μυγδάλη, προκειμένου να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Κοινοβουλευτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες για την συνύπαρξη και την ειρήνη», που διοργανώνεται από το κοινοβούλιο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα.

Η αλληλεγγύη της Ελλάδας

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συνοδευόμενη από την βουλευτή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κ. Novaković – Bursać, Snježana εκκλησιάστηκε στον ναό των Αρχαγγέλων, γνωστή ως Παλαιά Εκκλησία στο Baščaršija, η οποία είναι το παλαιότερο θρησκευτικό μνημείο στην πόλη του Σεράγεβο. Την αντιπροσωπεία καλωσόρισε ο εφημέριος π. Velimir Divljanović, ενώ ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Σεράγεβο, π. Vladislav Topalović, ενημέρωσε την αποστολή για τη σημερινή κατάσταση της ορθόδοξης κοινότητας στο Σεράγεβο. Ακολούθως, ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Σεράγεβο, δρ Vladan Bartula, ξενάγησε την αντιπροσωπεία της ΔΣΟ στο μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων, όπου εκτίθενται και μοναδικά έργα τέχνης της κρητικής σχολής.

Μετά την επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου, που αποκαταστάθηκε με δωρεά του υπουργείου Άμυνας της Ελλάδος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισκέφθηκε την έδρα της Μητρόπολης, όπου τον υποδέχτηκε ο κ. Χρυσόστομος. Ο ιεράρχης του Πατριαρχείου της Σερβίας ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία της ΔΣΟ για την παρουσία και την ηθική στήριξη, ενώ σημείωσε ότι ποτέ δεν λησμονούν ότι η Ελλάδα κι ο ελληνικός λαός στάθηκε έμπρακτα αλληλέγγυος δίπλα στους Ορθοδόξους Σέρβους στα χρόνια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημέρωσε τον ιεράρχη για την πρόθεση της ΔΣΟ να πραγματοποιήσει την φθινοπωρινή συνεδρίαση της Διεθνούς της Γραμματείας στην πόλη του Σεράγεβο, με τον κ. Χρυσόστομο να εκφράζει τη χαρά του και την διάθεση συνεργασίας για την επιτυχή διοργάνωση.

Κατά την παραμονή της στο Σεράγεβο, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, αποδεχόμενη πρόσκληση του δημάρχου του Ανατολικού Σεράγεβο, κ. Ljubiša Ćosić, παρακολούθησε τις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την πραγματοποίηση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1984.

Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του δημάρχου του δήμου Sokolac, κ. Milovan Bjelica, επισκέφθηκε το μοναστήρι της Ravna Romanija, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, όπου και αναγράφονται τα ονόματα 4 χιλιάδων νεκρών Σέρβων στον πόλεμο της δεκαετίας του 1990 στη Βοσνία Ερζεγοβίνη με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω