Σύμφωνα με τον Cedar Lewisohn, η «street art» (τέχνη του δρόμου) εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ως ανάγκη έκφρασης νεαρών καλλιτεχνών, οι οποίοι, αντιλαμβανόμενοι την πόλη ως μια απέραντη γκαλερί, άρχισαν να εκθέτουν τα έργα τους σε δρόμους της πόλης -μέσω των graffiti- χωρίς να αναμένουν καταρχήν την αποδοχή τους, από το εκάστοτε καλλιτεχνικό κατεστημένο. Στη συνέχεια, περίπου 15 χρόνια αργότερα,  η τέχνη του δρόμου σταδιακά καθιερώθηκε. Στο ομότιτλο βιβλίο του Allan Schwartzman, οι «street artists» -γνωστοί και ως urban artists, guerilla artists, graffiti artists- είναι αυτοί που έχουν ακαδημαϊκή καλλιτεχνική εκπαίδευση κι επιλέγουν να εξασκούν την τέχνη τους στο δρόμο.

Όπως όλες οι μορφές τέχνης, που περιλαμβάνουν, από απολύτως συμβατικές με την εκάστοτε πραγματικότητα καλλιτεχνικές δημιουργίες, μέχρι τις πλέον αντισυμβατικές, έτσι και η «street art» εξελίσσεται, μετασχηματίζεται, αποκτά νέες διαστάσεις και επίπεδα. Και παρόλο που από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής της (το 1970), το κύριο είδος στη συνείδηση όλων είναι τα graffities, τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι το νέο είδος «street art» που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε πόλεις της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και η Λάρισα είναι τα «murals»: Οι τοιχογραφίες σε δημόσιους χώρους.

Ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του είδους, αναγνωρισμένος από την παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα, ήταν ο Nikita Nomerz ή αλλιώς «Ρώσος Banksy», όπως τον βάφτισε η Telegraph,, ο οποίος έγραψε τη δική  του ιστορία στην τέχνη του δρόμου, ως ο πλέον ανατρεπτικός καλλιτέχνης του δρόμου!

Και παρόλο που η τεχνική βάση των graffities και όλων των καλλιτεχνικών δημιουργιών που ανήκουν στην κατηγορία “street art” (όπως τα “murals”) είναι κοινή, η παραβατικότητα -δηλαδή η μη ανάθεση για την καλλιτεχνική δημιουργία σε ιδιωτική ή δημόσια περιουσία- είναι αυτό που διαφοροποιεί τις αναγνωρισμένες και με άδεια, καλλιτεχνικές δημιουργίες του δρόμου, από τα «παράνομα» “graffities”.

Η νέα λοιπόν -αναγνωρισμένη και νόμιμη- τάση της τέχνης του δρόμου, τα «murals», κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, καθώς χαίρει μεγάλης αποδοχής από το ευρύ κοινό των αστικών κέντρων ανά την Ελλάδα. Και πώς να μην ισχύει αυτό άλλωστε, όταν μια προσεγμένη τοιχογραφία, σε έναν αδιάφορο μέχρι εκείνη τη στιγμή τοίχο της πόλης σου, σου προσφέρει τόσες συγκινήσεις, και έχει τη δύναμη να σε προβληματίσει ή να σε κινητροδοτήσει ώστε να «ψαχτείς» ιστορικά, καλλιτεχνικά, πολιτισμικά… Η τάση λοιπόν των «murals», είναι έντονα παρούσα και στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια. Kυριότερα και χαρακτηριστικότερα καλλιτεχνικά έργα, τα οποία θα τα συναντήσουμε διάσπαρτα, σε διάφορα σημεία της πόλης μας, είναι τα εξής:

1. Η τοιχογραφία-αφιέρωμα στον φωτογράφο Τάκη Τλούπα: Η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο για την τοιχογραφία, προέρχεται από ένα ταξίδι του Τάκη Τλούπα στη Γαλλία το 1953 (για να δει τον αδελφό του, τον διάσημο γλύπτη Φιλόλαο Τλούπα, που ζούσε εκεί). Κοσμεί από τον Ιούνιο του 2020 τον τοίχο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας. Δημιουργοί της τοιχογραφίας είναι τρεις Λαρισαίοι εικαστικοί: ο Αστέριος Λάσκαρης, ο Χρήστος Λάσκαρης και η Δήμητρα Καλογήρου, που δούλεψαν υπό την επιμέλεια της εικαστικής επιμελήτριας και μουσειολόγου Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου.

2. Η τοιχογραφία αφιέρωμα στον ζωγράφο Αγήνορα Αστεριάδη: Η τοιχογραφία με τίτλo «Σύνθεσις -‘21» (Πόλις) κοσμεί τον τοίχο της πολυκατοικίας στην οδό Ανθίμου Γαζή 37 στη Λάρισα. Οι δημιουργοί της είναι : Ο γραφίστας- εικονογράφος Γιάννης Πέτρου και ο visual designer Κωστής Τσιάχας, σε επιμέλεια της εικαστικής επιμελήτριας – μουσειολόγου Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου. Σχεδιαστική καθοδήγηση για την τοιχογραφία αποτέλεσε ο εμβληματικός πίνακας του Αγήνορα Αστεριάδη (1898-1977), «Πολιτεία» (Λάρισα), 1969. Υλοποίηση: Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την εταιρεία χρωμάτων KRAFT Paints (χορηγός) (ως συνέχεια στην 1η τοιχογραφία-αφιέρωμα στον Τάκη Τλούπα).

3. Η τοιχογραφία στον Μύλο του Παππά: Δημιουργός: Demetrio di Grado, Project: “Inside the Myth” – Συνδιοργάνωση: Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, σύλληψη και επιμέλεια του Francesco Piazza με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βασίλη Καραμπάτσα, και την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του συλλόγου Mansourcing και της Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας «Τρινακρία».

4. Η τοιχογραφία στην όχθη Πηνειού, στην Πεζογέφυρα Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, με θέμα: «Το Ποτάμι»: Δημιουργοί: Ομάδα ΕΤουΚρου του Project ΙππόΚαμπος (Ιlion Afeslari, Grigoris Daskoulidis, Adonis Gagaras, Thomas Kefalas, Alexandros Kiskinis, Giannis Samarinas, Paris Tournavitis, Ioannis Tsetsilas). Project: “Inside the Myth” – Συνδιοργάνωση: Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, σύλληψη και επιμέλεια του Francesco Piazza με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βασίλη Καραμπάτσα, και την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του συλλόγου Mansourcing και της Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας «Τρινακρία».

5. Η τοιχογραφία «Nuovo Cinema Paradiso» προς τιμήν του μεγάλου συνθέτη, Ennio Morricone: Η τοιχογραφία βρίσκεται σε τοίχο της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η δημιουργία της τοιχογραφίας αποτελεί πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, σε συνεργασία με την ομάδα Urbanact.gr, που τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Istituto Italiano di Cultura di Atene. Αφιερώνεται ειδικά στη σύζυγο του Maestro Ennio Morricone, Maria Travia Morricone και στον σκηνοθέτη Giuseppe Tornatore Centro di documentazione. Υλοποιήθηκε από τον εικαστικό καλλιτέχνη Pupet. Φωτογραφίες: Χρήστος Νανούλης

6. Τοιχογραφία – απεικόνιση του Ιταλού συνθέτη Ennio Morricone: H τοιχογραφία βασίστηκε σε σπάνιο εξώφυλλο της δισκογραφικής τους συλλογής. Κοσμεί τοίχο πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Μανωλάκη, έναντι της υπόγειας ρωμαϊκής δεξαμενής του Διοκλητιανού. Φιλοτεχνήθηκε από τους εικαστικούς Αστέριο Λάσκαρη, Χρήστο Λάσκαρη και Δήμητρα Καλογήρου. Η δημιουργία της τοιχογραφίας αποτελεί πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος.

7. Τοιχογραφία με θέμα «Μνήμες». Η τοιχογραφία βρίσκεται σε κτίριο της οδού Λάμπρου Κατσώνη. Δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο 2021 και φέρει την υπογραφή: «Μνήμες», Σ. Μπόμπολος, Γ. Ζώρας, Ομάδα 184

8. Τοιχογραφία- προσωπογραφία: Η τοιχογραφία κοσμεί τοίχο κτιρίου, επί της οδού Παπαναστασίου, στο ανοικτό δημοτικό Parking. Δημιουργοί: Αστέριος Λάσκαρης, Χρήστος Λάσκαρης και Δήμητρα Καλογήρου.

Κατά γενική ομολογία, πρόκειται για μια νέα τάση της τέχνης του δρόμου, που πολύ μας αρέσει, και ομορφαίνει τις βόλτες μας στην πόλη. Προς τέρψη όλων λοιπόν, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, μας διαβεβαίωσε ότι τα «murals» ήρθαν για να μείνουν στην πόλη και θα έχουν και συνέχεια!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω