Απειροελάχιστες οι πιθανότητες θρόμβωσης με το εμβόλιο της Johnson & Johnson επισήμανε πως είναι ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής και επικεφαλής τμήματος εμβολίων Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ, ενώ υπενθύμισε πως ήταν μόνο έξι περιπτώσεις (μία θανατηφόρα) σε περίπου 7 εκατομμύρια εμβολιασμών που έγιναν στην Αμερική. Αυτό το αποτέλεσμα σημείωσε “είναι πολύ παρόμοιο με το αποτέλεσμα που είδαμε στην Ευρώπη με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το εμβόλιο της J&J παρουσίασε επιπλοκές θρόμβωσης της τάξεως: μία περίπτωση ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασμών – δηλαδή ακριβώς το ίδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca”. Όπως τόνισε “Η εκτίμηση που γίνεται για την Ελλάδα είναι πως χωρίς το εμβόλιο της Johnson & Johnson και αυτό της AstraZeneca, είναι μαθηματικά αδύνατο να χτιστεί το τείχος της ανοσίας”.

“Ήδη κάνουμε πολύ χρήσιμα εμβόλια που έχουν σοβαρές παρενέργειες μία στο εκατομμύριο” σημείωσε ο κ. Παυλάκης και έφερε ως παράδειγμα αυτό της  πολιομυελίτιδας “το οποίο κάνει τρεις εγκεφαλίτιδες στο εκατομμύριο αλλά εξάλειψε την πολιομυελίτιδα σε όλο τον κόσμο”.

“Αυτό που είναι το ζητούμενο είναι να σταματήσει η διασπορά του ιού πάση θυσία” τόνισε και σημείωσε πως ” Ήδη ξέρετε πως νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, μεταδίδονται πολύ ευκολότερα, κάποια ξεφεύγουν από το ανοσολογικό μας σύστημα, γεγονός που σημαίνει ότι τα εμβόλια σε λίγο μπορεί να μην είναι τόσο δραστικά. Προβλέπω πως έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση των εμβολίων, οπότε πολλοί από εμάς θα πρέπει να κάνουμε και άλλη δόση”.

“Η εκτίμηση που γίνεται για την Ελλάδα είναι πως χωρίς το εμβόλιο της Johnson & Johnson και αυτό της AstraZeneca, είναι μαθηματικά αδύνατο να χτιστεί το τείχος της ανοσίας” ενημέρωσε και επανέλαβε πως ” Όλοι μας συλλογικά έχουμε πολύ περισσότερο ρίσκο αν δεν εμβολιαστούμε”. Σε ό,τι τον αφορά διαβεβαίωσε πως “θα έκανα οποιοδήποτε διαθέσιμο εμβόλιο άφοβα”.

Αναφερόμενος στις διαφορές στην τεχνολογία των εμβολίων επισήμανε πως “Σε κάθε περίπτωση, γενικώς τα εμβόλια mRNA είναι τα καθαρότερα εμβόλια και τα πιο γρήγορης και άμεσης αντιμετώπισης της νόσου”. Ωστόσο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού τόνισε πως “Εάν όλοι πούνε πως εγώ θέλω να κάνω το καλύτερο εμβόλιο και όχι το καλό δεν πάμε πουθενά”

Η πιθανότητα θρόμβωσης, είναι απειροελάχιστη είπε και όπως συνεχίζεται στην Ευρώπη ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της ASTRAZENECA, έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα και με αυτό της J&J.

Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο είδος θρόμβωσης των αγγείων, συνήθως στον εγκέφαλο, η οποία συνδυάζεται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (θρομβοπενία) και πιθανώς αιμορραγία. Παρουσιάζεται, κυρίως, σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών, με μεγαλύτερη συχνότητα σε γυναίκες από ό,τι άνδρες, αν και εν μέρει αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι μπορεί απλώς να έχουν εμβολιαστεί περισσότερες γυναίκες αναλογικά με τους άνδρες, καθώς π.χ. σε πολλές χώρες αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό του υγειονομικού προσωπικού και των εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας.

Προς το παρόν είναι άγνωστο γιατί οι νεότεροι φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα θρόμβωσης από ό,τι οι ηλικιωμένοι. Στην περίπτωση της J&J οι θρομβώσεις εμφανίστηκαν σε γυναίκες 18 έως 48 ετών, μέσα σε ένα χρονικό «παράθυρο» έξι έως 13 ημερών μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τον δρα Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότερα Εδω