Το καλοκαίρι στη Λάρισα αποτελεί μία κατάσταση που όποιος δεν την έχει ζήσει δεν μπορεί να καταλάβει τι εστί. Η ανυπόφορη πολλές φορές θερμοκρασία που επικρατεί, έχοντας καταστήσει την πόλη “βασίλισσα” της ζέστης στην Ελλάδα, είναι κάτι το οποίο θα χαρακτηρίζει για πάντα την θεσσαλική πρωτεύουσα.

Οι Λαρισαίοι κάθε καλοκαίρι αναζητούν μέρη στα οποία θα μπορέσουν να αποδράσουν έστω και για λίγες ώρες προκειμένου να ξεφύγουν από το “καμίνι” της πόλης. Υπάρχουν, σαφώς, τα παράλια του νομού τα οποία ενδείκνυνται για τέτοιου είδους κοντινές εξορμήσεις, ωστόσο υπάρχουν και κάποια μέρη “οάσεις δροσιάς” γύρω από την πόλη, τα οποία πολλοί Λαρισαίοι δεν έχουν σκεφτεί να επισκεφθούν, μπορούν όμως να τους δώσουν τις απαραίτητες ανάσες, έστω κι αν δεν προσφέρονται για κολύμπι.

Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά:

Μπάρα Συκουρίου

Πρόκειται για μια τεχνική υδατοδεξαμενή που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες άρδευσης των παραγωγών της περιοχής του Συκουρίου στο δήμο Τεμπών, του νομού Λάρισας.

Η Μπάρα Συκουρίου, ωστόσο αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν πανέμορφο χώρο αναψυχής, όπου γίνονται επίσης μεγάλα event αθλητισμού αλλά και πολιτισμού.

Το φυσικό περιβάλλον κερδίζει τις εντυπώσεις και την περιοχή επισκέπτονται άνθρωποι όλων των ηλικιών, φυσιολάτρες που απολαμβάνουν υπέροχες στιγμές δίπλα στην πράσινη όαση του Συκουρίου.

Βρύση Τυρνάβου

Μια μοναδική όαση δροσιάς για τους κατοίκους του νομού μας είναι η περιοχή των Πηγών Βρύση Τυρνάβου, μόλις τέσσερα χιλιόμετρα έξω από την πόλη στη νέα εθνική οδό Λάρισας – Ελασσόνας.

Πρόκειται για ένα φυσικό πλούτο με μια πανέμορφη τεχνητή λίμνη με ξύλινες γέφυρες, πλακόστρωτα και ένα γραφικό νησάκι όπου βρίσκουν καταφύγιο πάπιες και χήνες.

Δέλτα Ποταμού Πηνειού

Κοντά στους οικισμούς, Ομόλιο και Παλαιόπυργο, βρίσκεται το Δέλτα του Πηνειού το οποίο αποτελεί έναν υγρότοπο που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη της βιολογικής ποικιλότητας και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.

Έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ). Σε διεθνές επίπεδο ανήκει στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΣΠ) αφού στην περιοχή παρατηρήθηκαν 226 είδη πουλιών που ανήκουν σε περισσότερα από 50 γένη. Αλλά και η ιχθυοπανίδα των γλυκών νερών του ποταμού και της θαλάσσιας περιοχής είναι πλούσια σε πληθυσμούς και σε είδη.

Το Δέλτα προσφέρεται και για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, όπως Rafting, Cayak και Canoe Cayak κ.α.

Φαράγγι Καλυψώς

Στο Φαράγγι Καλυψώς μπορεί να φτάσει κάποιος ανηφορίζοντας τον δρόμο από τον παραλιακό οικισμό Κόκκινο Νερό στο δρόμο για το χωριό Καρίτσα. Λίγο πριν το χωριό στρίβουμε αριστερά στο χωματόδρομο, ο οποίος θα μας βγάλει στο φαράγγι. Είναι πραγματικά μοναδικό και θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Το δάσος με την άγρια παρθένα βλάστηση σε συνδυασμό με τον καταρράκτη που φτάνει τα 70 μέτρα ύψους, δίνει την αίσθηση τροπικού δάσους Αμαζονίου.

Τα τελευταία χρόνια στο φαράγγι της Καλυψώς οργανώνονται από έμπειρους συνοδούς, διαδρομές οι οποίες περιλαμβάνουν συνδυασμό καταρρίχησης, κατάβασης κάθετων τμημάτων βράχου και καταρρακτών με χρήση αναρριχητικού εξοπλισμού (rapel) και κολύμβησης σε πεντακάθαρες φυσικές λίμνες. Οι δραστηριότητες συνήθως διαρκούν από Μάη μέχρι Οκτώβρη.

(Με πληροφορίες από larissa-beach.gr)

Θοδωρής Τσέτσιλας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω