Η Θεσσαλία είναι μια περιφέρεια που διαθέτει υπέροχα τοπία και μέρη να επισκεφτεί κανείς. Ο νομός Μαγνησίας, βέβαια, και το Πήλιο “κλέβουν την παράσταση” αν μη τι άλλο με τα όμορφα και γραφικά χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες του ιστορικού βουνού των Κενταύρων. Όπως και ο νομός Τρικάλων με τα επιβλητικά Μετέωρα που επισκέπτονται πολλοί τουρίστες, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και απ’ όλο τον κόσμο.

Όμως, και στον νομό Λάρισας, υπάρχουν δεκάδες χωριουδάκια χτισμένα στους πρόποδες του Κισσάβου και του Κάτω Ολύμπου, τα οποία δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις περιοχές που προαναφέραμε. Oι ντόπιοι τα γνωρίζουn και τα έχουn επισκεφθεί δεκάδες φορές, όμως, αποτελούν πόλο έλξης και για αρκετούς τουρίστες που έρχονται για διακοπές στην περιοχή μας. Πρόκειται για χωριά που άλλα ξεχωρίζουν για την υπέροχη θέα τους, άλλα για την τοποθεσία κι άλλα για την αρχιτεκτονική τους, όλα όμως εντυπωσιάζουν με την ομορφιά τους και σε προκαλούν να τα επισκεφτείς.

Το onlarissa.gr σας παρουσιάζει μερικά απ’ αυτά τα χωριά, χωρίς να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλα εξίσου όμορφα που περιμένουν τους επισκέπτες να τα ανακαλύψουν. Άλλωστε, ο “καλοκαιρινός” καιρός που επικρατεί ακόμη, λίγο πριν εκπνεύσει ο Οκτώβριος, μας “κλείνει το μάτι” και μας καλεί να τα επισκεφθούμε, είτε για πολλοστή φορά είτε για πρώτη φορά!

Πάμε να τα δούμε:

Αμπελάκια

Πριν από την είσοδο στην Κοιλάδα των Τεμπών, βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα χωριά της Θεσσαλίας. Ήδη από τη διαδρομή – ανηφορική με στροφές – θα εντυπωσιαστείτε από τη θέα στο Θεσσαλικό κάμπο.

Το χωριό αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού το χειμώνα είναι περίπου 300. Τα Αμπελάκια συνδυάζουν παράδοση, ιστορία και φύση με ένα ξεχωριστό τρόπο. Ήδη από την είσοδο του χωριού, ο ταξιδιώτης αντιλαμβάνεται τον αρχοντικό του χαρακτήρα.

Ακόμη και σήμερα είναι εμφανές ότι το χωριό γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση κατά το παρελθόν. Αυτό οφείλεται στην ίδρυση του πρώτου εμπορικού συνεταιρισμού παγκοσμίως, την «Κοινή Συντροφία Αμπελακίων». Ο συνεταιρισμός είχε ως κύρια ασχολία τη βαφή νημάτων με χρώμα που παρήγαγαν από την επεξεργασία ενός φυτού της περιοχής, το ριζάρι.

Οι στάσεις που αξίζει να κάνετε στο χωριό είναι στο Λαογραφικό Μουσείο, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο αρχοντικό Σβαρτς – το αρχοντικό του Γεωργίου Μαύρου, καθώς και στην Αγία Παρασκευή, την κεντρική εκκλησία του χωριού.

Ραψάνη

Η Ραψάνη, η όμορφη κωμόπολη στους πρόποδες του Ολύμπου ιδρύθηκε ενδεχομένως τον 10ο μ.Χ. αιώνα από την ένωση χωριών με το όνομα Ολυμπιάδες. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας είχε ανεπτυγμένη βιοτεχνία βαφής και κατασκευής υφασμάτων. Από την εποχή εκείνη σώζονται δυο αρχοντικά που θυμίζουν τον παρελθόντα πλούτο του χωριού. Η μονή των Αγίων Θεοδώρων μέσα στο ομώνυμο δάσος, είναι γεμάτη με αξιόλογες τοιχογραφίες και έχει τέμπλο του 13ου αιώνα. Το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα βρίσκεται λίγα μέτρα έξω από το χωριό.

Το χωριό πανηγυρίζει το πρώτο Σάββατο μετά τις Απόκριες και φημίζεται για τις εορταστικές εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα, με πατροπαράδοτη φασολάδα, ντόπιο κρασί και μεζέδες. Το υγιεινό κλίμα, τα άφθονα νερά και οι διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις προσελκύουν αρκετούς επισκέπτες κατά τους θερινούς μήνες.

Μεταξοχώρι

To Μεταξοχώρι είναι παραδοσιακός οικισμός, γνωστός για την παραγωγή μεταξιού. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 300 μ. και σε απόσταση 36 χλμ. από τη Λάρισα. Οι κάτοικοί του φτάνουν τα 1000 άτομα και ασχολούνται με καλλιέργειες κυρίως μήλων και κερασιών.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί επιτύμβιες στήλες από τα ρωμαϊκά και τα ελληνιστικά χρόνια. Λέγεται ότι ο Κοσμάς ο Αιτωλός μίλησε στους κατοίκους το 1765 και στο μέρος αυτό, στη θέση «Κεραμίδι», φύτρωσε ανάμεσα στο βράχο ένα δέντρο, η «Γκαβτζιά».

Οι επισκέπτες αξίζει να επισκεφτούν το Μεταξοχώρι, όταν λαμβάνουν μέρος πανηγυρικές εκδηλώσεις υπό το άκουσμα δημοτικών τραγουδιών που πραγματοποιούνται το Δεκαπενταύγουστο στην πλατεία και διαρκούν δύο μέρες. Στις αρχές Ιουνίου διεξάγεται γιορτή κερασιού με λαϊκή μουσική, χορούς, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γεωργικής παραγωγής.

Αξιοσημείωτες είναι και οι Μονές και τα Παλαιά Αρχοντικά σπίτια που περιστοιχίζουν το χωριό, όπως των Εισοδίων της Θεοτόκου, του Αγ. Γεωργίου και του Αγ. Ευσταθίου. Στην Μονή του Αγ.Ευσταθίου σώζεται τμήμα παλιού υδραγωγείου (8 καμάρες) με το οποίο οι μοναχοί μετέφεραν νερό με πήλινους υδροσωλήνες, από την πηγή «Παπά Αλεβίζη».

Σήμερα το χωριό αποκαλείται ως «χωριό των καλλιτεχνών» γιατί πολλοί καλλιτέχνες έχουν και αγοράζουν σπίτια.

Καλλιπεύκη

Η Καλλιπεύκη βρίσκεται στον Κάτω Όλυμπο και στα ΒορειοΑνατολικά του Νομού Λάρισας. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μ. και περιτριγυρίζεται από πυκνά δάση οξιάς, βελανιδιάς, έλατου και πεύκου. Στα ωραία πευκοδάση οφείλεται και το όνομά της. Μέχρι το 1911 το χωριό καθρεφτίζονταν στα νερά της λίμνης Ασκυρίδoς. Τη χρονιά αυτή αποξηράνθηκε η λίμνη και έδωσε για καλλιέργεια 5.000 στρέμματα γης.

Οι επισκέπτες που θα έρθουν στην Καλλιπεύκη, θα βρεθούν μπροστά σε ένα θαυμάσιο τοπίο. Το δάσος της αποτελεί τεράστιο πάρκο με μονοπάτια, δασικούς δρόμους, γάργαρα νερά και διάσπαρτα εξωκλήσια στις πλαγιές και στα ξέφωτα. Χώροι αναψυχής όπως η Αγία Τριάδα και η Πατωμένη (αναψυκτήριο) θα ευχαριστήσουν κάθε επισκέπτη.

Μελιβοία

Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 400 μέτρων και απέχει 45 χιλιόμετρα από τη Λάρισα, ενώ η παλαιότερη ονομασία του ήταν Αθάνατη λόγω των πολλών κακουχιών που υπέστησαν οι κάτοικοι του στο πέρασμα των χρόνων. Μοναδική εμπειρία αποτελεί η πεζοπορία στο μονοπάτι Μελιβοίας- Βελίκας, το οποίο έχει οργανωθεί με χώρους αναψυχής. Οι επισκέπτες στην διαδρομή μπορούν να θαυμάσουν ξύλινα γεφύρια και τον καταρράκτη της Σωτηρίτσας.

  • Με πληροφορίες από larissa-beach.gr και diakopes.gr

Θοδωρής Τσέτσιλας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω