Μπορεί ημερολογιακά να πλησιάζουμε προς το χειμώνα και το μοντέλο “ήλιος και θάλασσα” να παραδίδει σιγά – σιγά τη σκυτάλη στον χειμερινό τουρισμό, ωστόσο ο καλός καιρός και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις μέρες για την εποχή, αποτελούν την ιδανική συνθήκη για εξόρμηση σε προορισμούς που δεν θα τους χαρακτήριζες χειμερινούς αν μη τι άλλο.

Η εκδρομή στη φύση, μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης, μπορεί να αποδειχθεί το ιδανικό “ηρεμιστικό” για όσους χρειάζονται τις απαραίτητες “ανάσες” ηρεμίας και χαλάρωσης, προκειμένου να διαχειριστούν την δύσκολη καθημερινότητα. Και όταν αυτές οι “ανάσες” συνδυάζονται και με καθαρό οξυγόνο, μέσα σε πανέμορφα τοπία που αγαλλιάζουν την ψυχή και σε κάνουν να νιώθεις δέος για τις ομορφιές της φύσης και της ζωής, τότε αυτή η εξόρμηση αξίζει και με το παραπάνω.

Και εδώ στο νομό Λάρισας είμαστε τυχεροί, καθώς υπάρχουν μέρη – πραγματικά αριστουργήματα της φύσης που μπορούν να αποτελέσουν ιδανικούς προορισμούς για μονοήμερη εκδρομή. Το onlarissa.gr σας τα παρουσιάζει και σας καλεί να τα επισκεφτείτε -αν δεν τα έχετε επισκεφθεί ήδη- προτού χειμωνιάσει. Έτσι, για να έχουμε να τα θυμόμαστε και να περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη επίσκεψη σε αυτά.

Πάμε να τα δούμε:

Δάσος Πολυδενδρίου

Ο Νομός Λάρισας διαθέτει ένα από τα πιο όμορφα και πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα δάση της χώρας μας, είναι αυτό στο Πολυδένδρι ,στο όρος Μαυροβούνι. Απέχει 67 χλμ. από τη Λάρισα. Δύο ρέματα, της «Μπουρμπουλήθρας» και του «Ρακοποτάμου» βρίσκονται στις άκρες του και αποτελούν τα φυσικά του όρια. Στις πηγές του Ρακοπόταμου, στη θέση ”Βέλλα” υπάρχει ένα πυκνό δάσος ελάτης που κερδίζει το βλέμμα του επισκέπτη. Πλήθος δραστηριοτήτων προσφέρονται, καθώς υπάρχουν μονοπάτια πεζοπορίας ανάμεσα σε μοναδικής ομορφιάς βλάστηση, ποδηλατόδρομος και δυνατότητα για Canyoning και rappel στο ρέμα του Ρακοπόταμου, πάντα με έμπειρους συνοδούς.

Αυτό το ρέμα είναι πλούσιο σε νερά όλες τις εποχές, και η διαδρομή που ξεκινά από το Μαυροβούνι και καταλήγει στο Αιγαίο, διασχίζοντας τοπία με πυκνή βλάστηση, φυσικές λίμνες και καταρράκτες, σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη. Εδώ βρίσκονται και οι δύο εκκλησίες, χτισμένες τον 16ο αιώνα, με αξιόλογες τοιχογραφίες. Πρόκειται για το Ναό της Παναγίας Πολυδενδρίου με την πελώρια βελανιδιά δίπλα στο ναό και ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Κοιλάδα των Τεμπών

Ένα διαχρονικό πέρασμα που ενώνει τη Θεσσαλία με τη Μακεδονία, είναι η περίφημη κοιλάδα των Τεμπών. Το στενό πέρασμα ανάμεσα στα δύο θρυλικά βουνά την Όσσα και τον Όλυμπο χαρακτηρίζεται από οργιώδη βλάστηση: αιωνόβια πλατάνια και ιτιές, και πηγές με κρυστάλλινα νερά. Έχει μήκος 10 χιλιόμετρα και στο πιο στενό σημείο της κοιλάδας σχηματίζεται εντυπωσιακό φαράγγι 25 μέτρων πλάτος και περίπου 500 μέτρων ύψος. Μέσα στην όμορφη κοιλάδα, ρέει ο ποταμός Πηνειός, ακολουθώντας το ήρεμο ταξίδι του, μέχρι τις εκβολές του στο Θερμαϊκό Κόλπο.

Στο κέντρο σχεδόν της κοιλάδας βρίσκεται η γνωστή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, χτισμένη περίπου το 1910 από τους σιδηροδρομικούς. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της περιοχής, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται η μικρή σπηλιά όπου ήταν το αρχικό προσκύνημα. Στο τέλος της σπηλιάς από μία οπή στο βράχο αναβλύζει το αγίασμα της Αγίας Παρασκευής.

Δέλτα Ποταμού Πηνειού

Ο Πηνειός και ο Νομός Λάρισας, είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Το μήκος του ποταμού ξεπερνά τα 200 χλμ. και το μακρινό του ταξίδι, ξεκινά από την όμορφη Πίνδο, απ’ όπου και πηγάζει. Δημιουργώντας εντυπωσιακούς μαιάνδρους, διασχίζει τη θεσσαλική πεδιάδα, δίνοντάς της ζωή με τα νερά του, διέρχεται την κοιλάδα των Τεμπών και τέλος εκβάλλει στο Θερμαϊκό Κόλπο. Το Δέλτα του Πηνειού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας, ανήκει στο δίκτυο NATURA και έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.

Διαθέτει παραποτάμια δάση, εκτεταμένες θίνες στο Δέλτα του και πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 600 είδη φυτών, και πάνω από 200 είδη πουλιών, καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περάσματα αποδημητικών πτηνών. Το Δέλτα του βρίσκεται κοντά στον παραλιακό οικισμό Στόμιο. Η γενικά ήρεμη ροή των νερών προσφέρεται για canoe kayak ακόμη και για αρχάριους.

Φαράγγι Καλυψώς

Στο Φαράγγι Καλυψώς μπορεί να φτάσει κάποιος ανηφορίζοντας τον δρόμο από τον παραλιακό οικισμό Κόκκινο Νερό στο δρόμο για το χωριό Καρίτσα. Λίγο πριν το χωριό στρίβουμε αριστερά στο χωματόδρομο, ο οποίος θα μας βγάλει στο φαράγγι. Είναι πραγματικά μοναδικό και θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Το δάσος με την άγρια παρθένα βλάστηση σε συνδυασμό με τον καταρράκτη που φτάνει τα 70 μέτρα ύψους, δίνει την αίσθηση τροπικού δάσους Αμαζονίου.

(Με πληροφορίες από larissa-beach.gr)

Θοδωρής Τσέτσιλας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω