Δεν θα στηθούν οι πάγκοι των λαϊκών αγορών στον Βόλο την προσεχή Τετάρτη 7 Απριλίου, καθώς οι ομοσπονδίες παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών θα συμμετάσχουν σε απεργιακή κινητοποίηση, ως αντίδραση στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.
Όπως αναφέρει η naftemporiki.gr, σε συνεδρίαση της ομοσπονδίας και των σωματείων της από όλη τη χώρα, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Μαρτίου, αποφασίστηκε να ζητηθεί αυτή η συνάντηση με τον υπουργό προκειμένου να πληροφορηθεί ο κλάδος ποιες από τις προτάσεις του έχουν γίνει δεκτές καθώς θεωρεί ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου «απειλούν τη συνέχεια του θεσμού των λαϊκών αγορών».
«Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, από τη μεθεπόμενη εβδομάδα Τετάρτη 7/04/2021 θα προβούμε σε επαναλαμβανόμενες 24ώρες πανελλαδικές απεργίες και κινητοποιήσεις» σημειώνεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας.

Όπως υπογραμμίζει, «δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοιος θεσμός σε όλο τον κόσμο, 92 χρόνια τώρα, με τέτοιο εύρος προϊόντων και τέτοια αποδοχή και αγκάλιασμα των καταναλωτών. Δηλαδή, οι λαϊκές αγορές να ανήκουν στις περιφέρειες όλης της χώρας, με τη σύσταση νομικών προσώπων με όλες τις αρμοδιότητες λειτουργίας και εποπτείας των λαϊκών αγορών και συστήνονται διοικητικά συμβούλια με την εκπροσώπηση παραγωγών – επαγγελματιών – βιομηχανικών ειδών – καταναλωτών».
Το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για τις λαϊκές αγορές, παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Ανάπτυξης, αλλά χωρίς να ανακοινωθεί το περιεχόμενό του και ιδιαίτερα οι επίμαχες διατάξεις που, μέσω διαρροών του ίδιου του υπουργού, έχουν ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των ενώσεων του κλάδου. «Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται ουσιαστική αναβάθμιση των υπαίθριων δραστηριοτήτων μέσω: α) της επαγγελματικοποίησης των συμμετεχόντων, β) της ψηφιακής αδειοδότησης, διαλειτουργικότητας και εποπτείας, γ) της λειτουργικής αυτονομίας, δ) της έντασης του ανταγωνισμού και ε) της διαφάνειας στις συναλλαγές» αναφέρεται στην τυπική ανακοίνωση του Μαξίμου για την παρουσίαση του στο υπουργικό.

Περισσότερα Εδω