Για την αναγκαιότητα στήριξης των συνεταιρισμών που αποτελούν τον στυλοβάτη της αγροτικής οικονομίας, αλλά και των δέντρων που αποτελούν βασική καλλιέργεια στην επαρχία Τυρνάβου, συζήτησε η Γενική Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας Ρένα Καραλαριώτου, με τη διοίκηση των Αγροτικών Συνεταιρισμών «Άργισα» και «Γαία fruit» στα Δένδρα Τυρνάβου.

Η Λαρισαία πολιτικός ενημερώθηκε από τους συνεταιριστές για τα ζητήματα που τους απασχολούν όπως είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι  ζημιές που προκλήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες κατά την καλλιεργητική περίοδο και κατά την συγκομιδή, η έλλειψη εργατών γης, οι χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων κυρίως στα φρούτα αχλάδι, ροδάκινο, βερίκοκο, για τα οποία φημίζεται η περιοχή.

Ακόμη στο τραπέζι τέθηκαν και επιμέρους ζητήματα των δύο Συνεταιρισμών και των παραγωγών της επαρχίας, όπως είναι η εκκρεμής αίτησή του Συνεταιρισμού «Άργισα» -εδώ και δυόμισι χρόνια- ένταξης του στο net metering για αυτοπαραγωγή ενέργειας ενώ από την πλευρά του «Γαία Fruit» ζητήθηκε η χορήγηση της κρατικής βοήθειας που δόθηκε σε κάποιους Συνεταιρισμούς, για τις ζημιές που υπέστησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ύψους 72 ευρώ/στρ, να δοθεί σε όλους.  Ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες στην επιστροφή πετρελαίου για το έτος 21 και αποζημιώσεων για τον παγετό της άνοιξης του 2022 σε αρκετούς αγρότες.

Η κ. Καραλαριώτου, αφού δεσμεύτηκε να προωθήσει τα παραπάνω ζητήματα στο ΥΠΑΑΤ δήλωσε: «Επισκέφτηκα δύο δραστήριους αγροτικούς συνεταιρισμούς της επαρχίας Τυρνάβου στα Δένδρα και διαπίστωσα με ικανοποίηση τη δυναμική και την εξωστρέφεια που τους διακατέχει. Με τους περισσότερους από τους αγρότες έχω συνεργαστεί αποτελεσματικά στο παρελθόν ως Αντιπεριφερειάρχης προωθώντας αναπτυξιακά έργα υποδομής. Ταυτόχρονα ενημερώθηκα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής με κυρίαρχο την απώλεια εισοδήματος που προέκυψε από την κλιματική κρίση τις ζημιές στα προϊόντα και τις χαμηλές τιμές όπως και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρά τα γενναία και στοχευμένα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση της ΝΔ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πολυεπίπεδης παγκόσμιας κρίσης και για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, είναι γεγονός ότι πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Αποτελεί αναγκαιότητα να βρεθούν κονδύλια για την δίκαιη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, μέσω  της σωστής αξιοποίησης δράσεων και προγραμμάτων της νέας ΚΑΠ .

Υπάρχει η πολιτική βούληση, με συνεργασία και ειλικρινή συζήτηση μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της νέας εποχής , να  στηρίξουμε τους ανθρώπους του  καθημερινού μόχθου  και   τις επόμενες, νέες γενιές παραγωγών .Επί της ουσίας αποτελεί εθνικό στοίχημα η στήριξη συλλογικών σχημάτων και των δεντρωδών καλλιεργειών».

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Άργισα» η κ. Καραλαριώτου συναντήθηκε με τον πρόεδρο, κ. Αλέξανδρο Μπαντραλέξη, τα μέλη κ.κ. Κλεάνθη Παπαοικονόμου, Θανάση Παπαοικονόμου και τον γεωπόνο του Συνεταιρισμού κ. Κώστα Γκάτσιο.

Στον Συνεταιρισμό «Γαία fruit», συνομίλησε με τον πρόεδρο, κ. Χρήστο Τασιούλα, τον γενικό γραμματέα κ. Χρήστο Γενιτσεφτσή, τον ταμία κ. Θεοφάνη Μπαντραλέξη και  το μέλος κ.  Κωνσταντίνο Γκανάτσιο. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι παραγωγοί κ.κ. Χρήστος Γκανάτσιος, Παναγιώτης Γκανάτσιος, Ιωάννης Σαμαράς, Ιωάννης Παζάρας, Κώστας Γκανάτσιος, όπως επίσης ο κ. Γεώργιος Ντόνας αλλά και ο γεωπόνος κ. Θάνος Καρυώτης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω