Στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, που πραγματοποιήθηκαν στα Φάρσαλα και διοργάνωσαν η Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, ο Δήμος Φαρσάλων , και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών της Επαρχίας Φαρσάλων, παραβρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Μετά την ολοκλήρωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, κ.κ.Τιμόθεου και του αφιερώματος που ακολούθησε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων στην Πλατεία Μικρασιατών, με τίτλο «Η Σμύρνη όπως παλιά», η Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε τα εξής:

«Νιώθω ιδιαίτερα ευλογημένη , όπως και όλοι οι παρευρισκόμενοι κληρικοί και πιστοί, που η σημερινή εκδήλωση , για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή ,συνοδεύεται με τη χάρη του Αγίου Παΐσιου του Αγιορείτη και του Αγίου Ιωάννη του Καππαδόκη, , δύο μικρασιατών Αγίων μας. Σήμερα, η μέρα αυτή έχει έναν ακόμη βαρύ ιστορικό φορτίο,που μένει ανεξίτηλα μα οδυνηρά, χαραγμένο στη μνήμη μας, καθώς η 29η Μαΐου 1453, αποτελεί τη θλιβερή ημέρα Άλωσης της Πόλης από τους Οθωμανούς. Την ίδια θλίψη που ενώνει σε έναν κοινό και αέναο πόνο του Ελληνισμού, για τις χαμένες Παρτίδες , της Κωνσταντινούπολης, αιώνες πριν, και όλων των Αλησμόνητων Πατρίδων μας στη Μικρά Ασία, με τη συμπλήρωση ακριβώς ενός αιώνα φέτος.

Είμαστε εδώ, με ευλάβεια και δέος, στις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, για να τιμήσουμε τα αδέρφια μας, τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας που δολοφονήθηκαν βάναυσα και εκδιώχθηκαν βιαίως από τα πατρογονικά τους χώματα

Εκεί στην προαιώνια Αρχαιο-Ελληνική Γη, όπου η ανθρώπινη ζωή μηδενίστηκε, η αξιοπρέπεια καταρρακώθηκε, ισοπεδώθηκε, αφανίστηκε…

Όμως η μακραίωνη παράδοση της Μικράς Ασίας, συνεχίστηκε και αναγεννήθηκε, κυριολεκτικά μέσα από τις στάχτες της καταστροφής της, αφού όσοι διασώθηκαν και ήρθαν μέσω του προσφυγικού κινήματος, στον ευρύτερο χώρο της Κυρίως Ελλάδας, διατηρήσαν άσβηστη τη φλόγα της Μικρασιατικής παράδοσης και έδωσαν νέα πνοή με τη νοικοκυροσύνη τους, τη δημιουργικότητα και την τεχνογνωσία τους, αποτελώντας φάρους δημιουργικότητας και πολιτισμού.

Η Λάρισα και ευρύτερα ο νομός μας, αποτέλεσαν μια νέα πατρίδα καθώς υποδέχτηκαν και ενσωμάτωσαν εκατοντάδες ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Και αυτοί ακριβώς δίνουν το πιο δυνατό μήνυμα: μνημονεύουμε «τις «Αλησμόνητες Πατρίδες», αναστοχαζόμαστε, αλλά και προχωράμε προς το μέλλον.

Η πανέμορφη και ακμάζουσα Σμύρνη του 20ου αιώνα , «Η Σμύρνη όπως παλιά», για εμάς είναι πάντα στην καρδιά και τη θύμησή μας.

Η συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ανείπωτη Μικρασιατική καταστροφή και η σημερινή θλιβερή επέτειος της Άλωσης της Πόλης, αποκτούν επίκαιρο χαρακτήρα, αφού είναι ορατό σε όλους μας, ότι σήμερα βιώνουμε, συνεχώς, προκλήσεις εκ μέρους των γειτόνων μας, γεγονός που μας προτρέπει να επαγρυπνούμε για την πατρίδα μας.

Και η μεγάλη δύναμή μας, βρίσκεται στην ενότητα του Λαού μας, στην ομοθυμία των πολιτικών κομμάτων και στην κοινή εθνική γραμμή προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, χωρίς εκπτώσεις, παραποιήσεις και ψάρεμα στα θολά νερά του λαϊκισμού.

Η Ιστορία μας είναι η μόνη , αδιαμφισβήτητη Αλήθεια μας» .

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω