Δυσβάσταχτες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αυξήσεις προβλέπεται να κάνουν την εμφάνισή τους το επόμενο διάστημα στην αγορά του φυσικού αερίου.

Οι αυξήσεις αυτές θα επηρεάσουν τις περίπου 500 χιλιάδες οικογένειες που έχουν σήμερα φυσικό αέριο στο σπίτι τους. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ήδη η άνοδος της διεθνούς τιμής έχει οδηγήσει σε διπλασιασμό του κόστους σε σύγκριση με πέρυσι

Ωστόσο, η αύξηση αυτή αποτελεί μόνο την αρχή καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους και νέες ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις. Συγκεκριμένα εφόσον η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου δεν αποκλιμακωθεί τότε η λιανική τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να τετραπλασιαστεί, προκαλώντας τεράστιο οικονομικό βάρος στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το καύσιμο για θέρμανση.

Ρεκόρ διεθνών τιμών

Η αιτία για τις αυξήσεις, είναι το ρεκόρ που έχει σημειωθεί στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου, η οποία από τα 17 ευρώ/MWh στις αρχές του έτους έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 150 ευρώ/MWh. Σημειώνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό hub TTF χρησιμοποιείται για να καθοριστεί η λιανική τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με την εικόνα που μεταφέρουν πηγές της αγοράς φυσικού αερίου, η σεζόν της θέρμανσης ξεκινά για το φυσικό αέριο με αυξήσεις της τάξης του 100%. Συγκεκριμένα πέρυσι τον Οκτώβριο η τιμή του καυσίμου είχε κάνει πρεμιέρα στα 4,5 λεπτά/KWh (περιλαμβανομένων των φόρων αλλά και του περιθωρίου κέρδους). Φέτος για τον μήνα που διανύουμε, η λιανική τιμή αναμένεται να κινηθεί στα 9 – 10 λεπτά/KWh. Η συγκεκριμένη τιμή δεν περιλαμβάνει πιθανή έκπτωση της τάξης του 15% που εξαγγέλθηκε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ωστόσο, ο πονοκέφαλος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις δε σταματά εδώ. Με βάση την τρέχουσα διεθνή τιμή του φυσικού αερίου τον μήνα Οκτώβριο, αναμένεται να εκδηλωθούν νέες αυξήσεις, που θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο την τιμή του αερίου το Νοέμβριο. Με βάση λοιπόν τους τρέχοντες υπολογισμούς, το Νοέμβριο η τιμή του φυσικού αερίου θα ξεπεράσει τα 18λεπτά/KWh ή αλλιώς αναμένεται αύξηση της τάξης του τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

Περισσότερα Εδω